Doğu Ekspresi ile yolculuk deneyimi bizim için rüya gibi bir şeydi. Şimdi durup düşününce durumun eşsizliği karşısında hayret ediyoruz. Trendeki yolculuğumuz her ne kadar uzun olsa da bitmesin diye dua etmişizdir.
Öncelikle biz 2 çocuk ve 2 yetişkin olmak üzere çekirdek bir aileyiz. Bu yolculuğu yaptığımızda Amine Şifa 9, Osman Vefa 6 yaşındaydı. Bu yaştaki çocuklar ile hiç bir sorun yaşamadık. Gerçi bizim çocuklar bu tür yolculuklarda çok uyumlular.
Şimdi yolculuk için yapmanız gerekenleri ve detaylı bilgilendirmelere geçelim.
Bilet Alabilmek ya da Alamamak
Bu yolculuğun belki de en zor tarafı şüphesiz bilet alma tarafıydı. Okulların tatil olduğu şubat ayı sömestr tatilinde gitmek istiyorduk. Bu durum bilet almamızı iyice zorlaştıran bir etken oldu. Sonuç olarak 15 günlük tatil içerisinde gidiş bileti ve sonrasında 4 gün sonraya dönüş bileti almamız gerekiyordu. Şimdi bilet alma stratejisini açıklıyorum :)
1- Tren biletilerinin kaç gün önceden satışa çıktığını tespit edin. Bu nispeten kolay bir iş. Gerçi arada TCDD bunu değiştirebiliyor. Biz aldığımızda tam 30 gün önce açılıyordu.
2 - Yeni aydaki günün tren biletlerinin akşam-gece kaçta açıldığını tespit edin. Örneğin 25 Şubatta gidecekseniz, 24 Ocak akşam-gece o güne ait biletler açılacak. Ama kaçta açılacak. Bunun için bir kaç gün deneme yapmanız gerekiyor. Saat aralıklarını kontrol ederek 3-4 gün içerisinde tespit edebilirsiniz. Örneğin bizim gittiğimiz dönemde gece 02:10 - 02:15 arasında açılıyordu. Tam bir saati olmuyor Genelde kısa bir aralık içerisinde değişiyor tam zamanı.
3 - TCDD'nin uygulamasından deneyin. Bir de tek başına değilde 2 kişi deneseniz daha iyi olur. Bir kişi wifi den diğer kişi mobil veriden deneyebilir. Şunu unutmayın, sistem açıldıktan sonra yaklaşık 3-4 saniye içerisinde biletler doluyor. Evet yanlış okumadınız 3-4 saniye süreniz oluyor.
4 - Bu kısa zaman diliminde 4 adet bilet alabilmek için denemeler sonucunda kendinize farklı stretejiler gerçekleştirebilirsiniz. En azından 1 hafta kadar açılma saatinde denemelerde bulunun. Bir püf noktası var ama onu burada yazmak istemiyorum :)
5 - Tren bileti alablince yaşanan büyük mutluluğun ardından 3-4 gün sonrası için dönüş biletini nasıl alabileceğinizi düşünüp yine geriliyorsunuz. Ama onu da almayı başarabilirseniz bu sefer tam anlamıyla "mission completed" hissini yaşıyorsunuz.
Yolculuk Başlangıcı
Kış aylarında sanırım 1 gün hariç her gün Kars'a Doğu Ekspresi seferi düzenleniyor. Tren akşam 17.00 gibi kalkıyor, ertesi gün akşam 20:00 - 21:00 gibi Kars da oluyor. Bizim yolculuğumuzda gidişte rotar olmadı, dönüşte de 2 saat kadar oldu. Bazen bu süreler uzayabiliyormuş. Ona göre planınızı yapın. Bu arada tren Ankara'dan tam vaktinde kalkıyor, geç kalmamaya bakın. Yolculuk boyu yiyecek içecek stoğunuzu mutlaka yanınıza alın. Yolda durduğu yerlerde genelde alacak zaman olmuyor. Ayrıca alacak yer de olmuyor. Hijyen için sıvı sabun ve kağıt havlu da mutlaka alın. Onun dışında herkese yeni ve temiz nevresim takımı veriliyor. Bunları dert etmeniz gerekmiyor.
Tren Yolculuğu
Yaklaşık olarak 1400 km yol yapıyorsunuz, Türkiye'nin bir çok noktasından geçmiş oluyorsunuz. Ankaradan başlayarak sırası ile Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum'dan geçerek son durak olan Kars'a varıyorsunuz. 40'dan fazla durak da duruyor, 99 adet tünelden geçiyorsunuz. Kızılırmak, Yeşilırmak, Fırat ve Aras nehirlerini aşıyor, Yıldız, Munzur, AllahuEkber dağlarını geçiyorsunuz. Yolculuk sırasında Sarıkamış şehitliğini, Erzincan ovasını, Erzurum'da Palandöken Dağını tüm ihtişamı ile görüyorsunuz.
Trende Hayat
Kompartmana ilk girince başta küçük gibi görünüyor ancak alıştıkça seviyorsunuz. Kompartmanlarda su ısıtıcı (kettle) yasak ama herkeste vardı. Biz almadık ama sonrasında pişman olduk. Yan konpartmandakiler sağolsun yardımcı oldular. Yolculuk uzun olduğu için vagondaki diğer 9 kompartman ile zaman içerisinde arkadaşlık yapılabiliyor. Yiyecek, su gibi ihtiyaçlar takas edilebiliyor :).
Çocuklar için bu yolculuk inanılmaz bir anı oldu ve çok eğlendiler. Merdivenle bir aşağı bir yukarı inip çıktılar. Yolculuk ederken pijamalarını giyip, yataklarını hazırlayıp uyumak, kalktıklarında devam eden yol, çok hoşlarına gitti.
Kış ayları için kompartmanlar oldukça sıcak hatta bayağı sıcak, bu yönden endişeniz olmasın. Kompartman için ince giysiler almayı ihmal etmeyin. Varacağınız yerin Kars olacağını da tabii unutmayın. Tren için yanınıza terlik de alabilirsiniz, sık sık ayağınızı yere basmanız, çıkarmanız falan gerekiyor, ayakkabı bu yüzden çok rahat olmuyor.
Tren şehir merkezlerinde 15 dakika kadar duruyor. Buralarda su, bisküvi, sandviç gibi şeyler alabileceğiniz büfeler var. Biz pek tercih etmedik.
Erzuruma gelmeden önce, çağ kebabı isteyenlerden talep toplanıyor. Buraya tren gelmeden Tren Gar'ında kebapları hazır ediyorlar. Gelince de hızlıca dağıtıyorlar. Biz tercih etmedik ve edenleri görünce de doğru bir karar verdiğimizi anladık. Detay vermeyeyim ama çok daha iyisini Kars'da yiyebilirsiniz. Bizce en iyisi zaten Kars'da var.
Yanınıza kitap, kutu oyunu ve benzeri aile ile hoş zaman geçirebileceğiniz şeyler almanızı öneririm.
Gidiş yolculuğunun sonunda Kars'a vardık. Kars beklentimizin çok ötesinde soğuktu başta epey üşüdük ancak sonunda ona da uyum sağlayıp, güzel bir kaç gün geçirdik, sonrasında aynı yolculuğu Ankara yönünde bir kez daha yaptık. Kars ile ilgili anılarımızı sonraki yazılarımızda yine döneceğiz.
Bekleyiniz ...
Bekleyiniz ...